Saariston vakiasukkaat ja vapaa-ajan asukkaat mukaan aktiviteetteihin
Pimeänä helmikuun iltana Lohjansaaren Seurantalolla oli kodikas ja lämmin tunnelma. Saarelaiset ja muutama kauempaakin tullut olivat ottaneet kutsusta vaarin ja saapuivat jossei nyt sankoin joukoin niin muutaman seurueen voimin kuitenkin kuulemaan uuden hankkeen asiaa.
Tilaisuuden avasi Lohjan Saaristo -seura ry:n puheenjohtaja Pirjo Sjögren, joka puheessaan peräänkuulutti uutta talkooväkeä vanhemman ja jo osittain uupuneiden tueksi. Saaristo elossa -hankkeen päätehtävä kun on kehittää uusia tapoja vapaaehtoistyöhön ja perinteisiin talkoisiin. Ylipäätään saaren asukkaita, myös vapaa-ajan asukkaita aktivoidaan ottamaan enemmän vastuuta alueen elinolojen, elämänlaadun, ympäristön ja toimeentulomahdollisuuksien kehittämisestä.
Hankkeella rahoitusta ja työntekijöitä
Hankkeeseen on palkattu vuodeksi marraskuun 2014 loppuun kolme työntekijää, osa-aikaiset hankekoordinaattorit Päivi Pälvimäki, Seija Ravanti ja Katja Ranta. Heidän kehittämiään kevään työpajoja ovat helmikuussa Limppu-työpaja, ja maaliskuussa perustettava ruokapiiri. Perinnemaisemaa kehitetään huhtikuussa ja toukokuussa omenankukat & mehiläistarha -työpaja. Työpajojen aiheet perustuvat pitkälti saaristolaisperinteeseen, niitä päivitetään ajan hengen mukaiseksi.
- Ei niin että harrastaisimme tuohivirsukulttuuria, vaan teeemme ihan eläviä asioita nykypäivän tarpeisiin. Näiden työpajojen kautta mennään kohti Kekriä, syyskuun lopussa meillä on sadonkorjuujuhla, kuvaili työpajojen aiheita ja tapahtumia Seija Ravanti . Hankkeen talousvastaava Katja Ranta innostui kesäkuun läntisen Uudenmaan rannikolle tehtävästä kokopäiväretkestä.
- Näillä reissuilla on tavattu aivan ihania paikkoja, näissä kylissä tehdään vaikka mitä, kertoi Katja.
Tilaisuudessa nähtiin ja kuultiin vieraita kauempaakin
Iltaa juhlisti vieras Porvoosta, dokumentaristi Petteri Saario, jonka dokumenttisarja Veden saartamat on saanut uskomattomia katsojalukuja YLEn TV1:ssä. Iltamissa nähtiin jakso Saimaan Puumalan Niinisaaresta, jota katsoessa väki nyökytteli tietäväisesti. Kyllä, yhtäläisyyksiä löytyy.
- Suomessa on ainutlaatuinen saaristolaiskulttuuri, ehkäpä juuri saaristolaisite sitkeyden, oma-aloitteisuusden ja omatoimisuuden ansioista, korosti saaristolaisuuden monimuotoisuutta Petteri Saario. Hanketyöntekijä Päivi Pälvimäki esitteli tilaisuudessa Väki-talkoopeliä ja houkutti kaksi joukkuetta siihen kilpailemaan. Pelistä on tarkoitus kehittää hankkeen aikana tuote, joka on vietävissä muihin yhdistyksiin ja yhteisöihin. Pelin pohjalta myös luodaan nettipalvelu talkooväen rekrytointiin ja talkootöiden palastelua varten. Dokumentaristi Petteri Saario kertoi, että se on meidän kaikkien tehtävä, jotta saaristo pysyy eläväisenä.